AllardPierson 1
Opgeleverd! Inbreiding en herinrichting Allard Pierson
AllardPierson 2
Opgeleverd! Inbreiding en herinrichting Allard Pierson
AllardPierson 3
Opgeleverd! Inbreiding en herinrichting Allard Pierson
AllardPierson 4
Opgeleverd! Inbreiding en herinrichting Allard Pierson
AllardPierson 5
Opgeleverd! Inbreiding en herinrichting Allard Pierson
AllardPierson 6
Opgeleverd! Inbreiding en herinrichting Allard Pierson
  >   Projecten   >   Opgeleverd! Inbreiding en herinrichting Allard Pierson

Opgeleverd! Inbreiding en herinrichting Allard Pierson

Vandaag presenteren we trots dit prachtige project! Het was een genoegen om in opdracht van de Universiteit van Amsterdam en naar het ontwerp van Atelier PRO Architecten Architects de verbouwing van het Allard Pierson Museum te mogen realiseren.

De uitdaging was om meer ruimte te creëren voor het museum wat een Rijksmonument is, midden in de binnenstad van Amsterdam én met een gelijk gebleven grondoppervlak. Op basis van deze kaders ontwierp Atelier PRO Architects de huidige ‘’inbreiding’’. Hiermee werd een extra 1000 m2 verkregen binnen de huidige rode lijnen van het gebouw.

De extra duizend vierkante meter is verdeeld in 500 m2 voor tentoonstellingen en 500 m2 voor publieksruimtes. Aan de zijkant van het gebouw, aan het Turfdraagsterpad, is een transparante aanbouw van vier verdiepingen gerealiseerd. Vanaf de Oude Turfmarkt is de aanbouw niet te zien. De voorkant zelf is ook veranderd. Het tochtportaal is verwijderd en zo is na 150 jaar de oorspronkelijke entree uit de tijd van De Nederlandsche Bank hersteld. Net als vroeger staan de deuren tijdens openingstijden weer wijd open om iedereen te verwelkomen. Tot slot is een van de nieuwe publiekstrekkers de zolderruimte. Waar deze voorheen alleen onder begeleiding te bezoeken was, mag iedereen hier nu vrij ronddwalen.

Elk project is weer uniek. Wat dit project bijzonder maakt is dat alle facetten van de bouw de revue zijn gepasseerd. Nieuwbouw en verbouw, maar ook de restauratie van de nieuwe deuren en het glas in lood. Binnenstedelijk bouwen is altijd een uitdaging. Ook bij dit project hebben we weer laten zien dat onze ervaring met bouw in de binnenstad van Amsterdam een voordeel is in de uitvoering.

Om na afloop te zien dat we met heel weinig ruimte toch zo’n grote verbouwing hebben kunnen bewerkstelligen maakt ons toch wel zeer trots.

OVER HET PAND

Aan de Oude Turfmarkt in Amsterdam staat dit imposante gebouw dat voorheen het oorspronkelijke hoofdkantoor van De Nederlandsche Bank huisvestte. In 1976 is het oude bankgebouw getransformeerd tot het Allard Pierson Museum. Sinds 2019 is het museum samengevoegd met de Bibliotheek Bijzondere Collectie van de Universiteit van Amsterdam. Vandaag de dag omvat Allard Pierson het museum én het kenniscentrum van de Erfgoedcollecties van de UvA.

Wilt u meer weten over dit project? Of kunnen we helpen met advies of uitvoering van één van uw projecten? Laat dan hier uw contactgegevens achter en een collega van ons neemt contact met u op.

Alle projecten
Contact
Verwachte start bouw
07-10-2020
Amsterdam
Allard Pierson
Contactformulier

Kom in contact met .

Wilt u in contact met ons komen omtrent dit project of heeft u andere vragen? Vul dan onderstaand formulier in.
U kunt ook direct mailen naar info@mvbbouw.nl Tijdens kantooruren zijn we telefonisch bereikbaar via 020 - 63 22 621